A Candida fertőzés első lépése: a méregtelenítés

A Candida kezelésének első és legfontosabb lépése, az alacsony cukortartalmú étrend követése. Ez azért van, mert elsősorban a cukor felelős a Candida elszaporodásáért, a nyugati, modern étrend pedig teli van ezzel az alapanyaggal. A Candida élesztőgombának cukorra van szüksége ahhoz, hogy felépíthesse a sejtfalait, hogy telepeket hozzon létre, illetve, hogy egy ellenállóbb formát alakítson ki magából.

candida-meregtelenites

Egy 2011-es kutatás igazolta azt, hogy a Candida cukorral táplálkozik. Úgy ítélték meg a kutatók, hogy a szénhidrátok nélkülözhetetlenek voltak mind a sejtnövekedéshez, mind ahhoz, hogy az élesztőgomba egy ellenállóbb, erősebb formává alakuljon át. De ez csak az egyik olyan tanulmány, ami nagyon világosan rávilágít arra, hogy milyen fontos az alacsony cukortartalmú étrend követése egy Candida fertőzés során. Persze azzal fontos tisztában lenni, hogy a cukormentes diéta fontossága nem jelenti azt, hogy már soha többé nem ehetünk semmiféle cukrot. A Candida diéta ugyanis három különböző szakaszból épül fel, amelyekben egy kicsit másra kell odafigyelni mindegyikben. Elsőként méregtelenítést kell végezni, ez a legszigorúbb szakasz, majd fokozatosan lesz egyre több megengedhető élelmiszercsoport újra az étrendünkbe.

Méregtelenítés

Nagyon fontos, hogy a Candida diétát mindig egy méregtelenítéssel kezdjük. Ez legszigorúbb építőköve a diétának, amely együtt jár a nagyon sok folyadék fogyasztásával, a méregtelenítő italok és ételek fogyasztásával, mert így a vastagbél kitisztul és valószínűsíthetően a legtöbb Candida telepet el lehet ilyen módon pusztítani. Ebben a fázisban leginkább nyers salátákat, párolt zöldségeket, valamint különböző fűszereket, gyógynövényeket, egészséges olajokat (pl. kókuszolaj) lehet és kell fogyasztani. Ez egy igen megszorító diétát, ugyanakkor fontos tudni, hogy csak néhány napig vagy maximum egy hétig kell követni. E megtisztulás után frissnek, könnyűnek és egészségesnek fogjuk érezni magunkat és készen állunk, hogy a közvetkő szakaszba lépjünk.

A candidaellenes diéta

Ez a szakasz igazán fontos része a táplálkozásnak, ha a Candida kiirtásáról van szó: egy kiegyensúlyozott étrendet követünk, de még mindig kerüljük a cukortartalmú gyümölcsöket, a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket, a koffeint, a keményítőtartalmú zöldségeket és bármi olyat, ami magas glikémiás terhelést jelent.

Ebben a fázisban kell kitart a diéta nyers salátát, párolt zöldséget, valamint a különböző gyógynövények, fűszerek, olajok, hogy felélénkül az étkezést. Elég egy megszorító diéta, de csak akkor kell, hogy kövesse egy pár napra. Akkor a végén a megtisztítsa érzés frissül, könnyű, egészséges és kész lépni a következő szakaszba. Ez a fázis úgy van tervezve, hogy a Candida telepek éhezzenek, kipusztuljanak, miközben mi hozzájutunk a szervezet számára szükséges és nélkülözhetetlen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ezenfelül ebben a szakaszban már ehetünk egy maroknyi olyan élelmiszert is, melyek valóban harcolnak a Candidával szemben. Ezek a gombaellenes szerek vagy probiotikumok közé tartoznak, és a diéta ezen szakaszában érdemes őket integrálni az étrendbe. Ezeknek esetenként magasabb lehet a szénhidráttartalma (pl. joghurt), viszont teli vannak jótékony baktériumokkal, ezért mindenképpen fontosak. Ez a szakasz több hétig vagy akár egy hónapig is eltarthat - az időtartam több tényezőtől függ: az, hogy milyen szigorúen kell betartani a Candida ellenes diétát, nagymértékben függ a probiotikumok és a gombaellenes szerek hatékonyságától, valamint a Candida fertőzés súlyosságától is.

Persze emellett vannak olyan gombák, amelyek nem fertőzőek,hanem pont hogy jótékony hatásúak.

Termékek Candida ellen

Herby's Teafa olajAusztrál 10ml

Herby's Teafa olaj Ausztrál 10ml

100% tisztaságú ausztrál teafaolaj - felhasználási javaslat: Kozmetikai alapanyagként, bőr- és hajápoláshoz, párologtatáshoz.

Ár: 1275 Ft
Megnézem

Bálint Esszenciálisteafaolaj 30ml

Bálint Esszenciális teafaolaj 30ml

Külsőleg alkalmazható a bőr fertőzéses és gombás megbetegedéseinek kezelésére, pattanásra, korpásodásra, száj és fogínygyulladásra, lábfürdőhöz, rovarcsípés okozta viszkető érzés enyhítésére.

Ár: 2690 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!